Maandelijks archief: december 2016

DMR MD380 in menu

Voor het inladen van firmware en userslijst in de de DMR portofoon MD380, heb ik een sub pagina aangemaakt. Die kan je vinden boven aan de site. Zodat je niet naar oude berichten hoeft te zoeken. Oude berichten die ook wel eens oude gegevens kunnen bevatten. Immers die ga ik ook niet allemaal aanpassen, dat was toen van toepassing. En er veranderd veel, ook in digitale modes. De sub pagina is wel update.

73, Adriaan PE2K

DMR MD380 userlijst

De DMR userlijst is al een tijdje minder vol met gegevens dan voorheen het geval was. Tenminste voor de stations uit Europa. Dat heeft allemaal te maken met de wet op persoonsgegevens, wat men wel en wat men niet bekend mag maken. Dit is een EU regel.

De beheerders van bestanden met die gegevens moeten er voor zorgen dat niet als zo maar beschikbaar is voor iedereen. Doe je dit niet, dan kan je daarvoor een boete krijgen. En daarom zijn de userslijsten van wat minder voorzien van gegevens, dan voorheen het geval was.

Je bent ook verplicht om je call te noemen in DMR, omdat je niet je call mee uitzend met je datastream, dat is slechts een nummer en niet je call. Bij Dstar zend je wel je call mee in de datastream, maar ook dan is het netjes om call te melden in je uitzendingen.

En als je het goed doet: eerst tegen station zijn call en daarna je eigen call. En niet anders om. Dat hoor ik de laatste tijd ook met regelmaat. En wacht voordat je gaat zenden even 2 seconde, zodat je ruimte geeft voor inmelders.

73, Adriaan PE2K