Hamsphere 4.0

lachenDit heeft in mijn ogen niets met radioamateurs te maken: Hamsphere 4.0. Je kan het op de PC gebruiken maar ook als app op je mobiel. Het is een server waarop je in meld. Dan heb je toch je beschikking een zend-ontvanger. Met filters, antenne, Erg leuk gedaan. Dat wel weer. Maar je komt er nergens mee in de ether terecht, zoals dat bij echolink wel het geval is. Je blijft gewoon in een wolk, gemaakt op een server.

Het ruist, en je hoort radio amateurs. 19HS10000, of zelfs iemand met een real call. Ik heb zo ook even gekeken wat het voorstelde.En ja, een paar “verbinding” gemaakt. 160m. Ja, want de banden gaan ook in deze server dicht als het nacht is in je lokale tijd. Je zoekt een ruisplek op. Je geeft CQ en wacht af. Het cluster meld gelijk dat je roept. En zo kan je dus al snel iemand hebben die antwoord geeft.

Je kan een abo nemen, en zelfs nog tools erbij kopen, als een 5 banden beam a 40 euro. Dan nog een rotor besturing. Of een mooie kleur van je set. Dat alles kost je gewoon geld. Ze moeten ook geld verdienen met hun handel. Server kost ook geld.

Leuke tool om mee les te geven? Om iets te leren als beginnende amateur? Daar zijn volgens mij de PI4 calls voor, die misschien wel iets te weinig gebruikt worden. En natuurlijk een goede ontvanger thuis. Real, live, en luisteren. Daar leer je meer van.

En elkaar gewoon opbellen geeft een beter geluid. Zelfs met echolink, oke, daar doen ze dan geen HF banden op na..

Mensen die er wel gebruik van maken: vooral doen, have fun. Trek je niets van mij aan, dit is maar mijn mening. Maar voor mij is het dus niets.

Wil je het zelf proberen? Even zoeken op Hamsphere 4.0. Veel plezier. En zorg even dat je een headset aan je PC hebt hangen, anders start de set niet op.

73, PE2K